التركيب الكيميائي والتقييم البيولوجي للبروبوليس الجزائري من ست مناطق مختلفة

المؤلفون

  • Naoual Teggar معمل هندسة الطرائق، كلية التكنولوجيا، جامعة عمار الثليجي، الجزائر.
  • Boulanouar Bakchiche معمل هندسة الطرائق، كلية التكنولوجيا، جامعة عمار الثليجي، الجزائر.
  • Mohamed El-Sayed Abdel-Aziz قسم كيمياء الكائنات الدقيقة، المركز القومي للبحوث، مصر.
  • Sanaa Khaled Bardaweel قسم العلوم الصيدلانية، كلية الصيدلة، الجامعة الأردنية، الأردن.
  • Mosad Ahmed Ghareeb قسم الكيمياء العلاجية، معهد تيودور بلهارس للأبحاث، مصر.

DOI:

https://doi.org/10.35516/jjps.v16i2.1319

الكلمات المفتاحية:

البروبوليس، مضادات الأكسدة، مضادات الميكروبات، عديد الفينولات، الجزائر

الملخص

يعتبر البروبوليس راتينجًا طبيعيًا ينتجه النحل ولا يزال يستخدم في الطب الشعبي. تم فحص ست عينات بروبوليس من نحل العسل الغربي (P1-P6) تم جمعها من مناطق مختلفة في الجزائر لمعرفة محتوياتها وأنشطتها البيولوجية. أظهرت النتائج المتحصل عليها أن البروبوليس P1 أظهر أعلى نسبة من الفينولات الكلية (210.93 مجم من GAE / جم بروبوليس)، وفلافونويد كلي (34.33 مجم QE / جم بروبوليس)، والتانين (23.36 مجم / جم بروبوليس). بالنسبة للأنشطة المضادة للأكسدة، أظهر P1 نشاطًا قويًا في إزالة الجذور الحرة بقيم EC50 تبلغ 0.055 و 0.0306 و 0.109 و 0.071 مجم / مل على التوالي لمقايسات DPPH و ABTS و FRAP و phosphomolybdenum. من ناحية أخرى، أظهرت جميع أنواع البروبوليس نشاطًا مضادًا للبكتيريا ضد بكتيريا G + ve (S. aureus)  مع أنشطة أعلى قليلاً مرتبطة بـعينات P1 و P5 (9.83 و 10.92 مم، على التوالي). أظهر P5 أدنى  MIC وMBC  ضد  S.  aureus بقيم 62.5 و 125 ميكروجرام / مل على التوالي. علاوة على ذلك ، كان لجميع عينات البروبوليس أنشطة متوسطة إلى منخفضة كمضادات للميكروبات ضد) C. albicans الخميرة) مع أنشطة متوسطة لـعينات P1 و P6 (8.50 و13.33 مم، على التوالي). كما أدى التنميط الكيميائي لعينات البروبوليس الأكثر نشاطًا بيولوجيًا (P1 و P4 و P5) بإستخدام تحليل بصمات الأصابع (HPLC-fingerprint) بشكل أساسي إلى إكتشاف الأحماض الفينولية والفلافونويدات بنسب متغيرة.

السير الشخصية للمؤلفين

Naoual Teggar، معمل هندسة الطرائق، كلية التكنولوجيا، جامعة عمار الثليجي، الجزائر.

معمل هندسة الطرائق، كلية التكنولوجيا، جامعة عمار الثليجي، الجزائر.

Boulanouar Bakchiche، معمل هندسة الطرائق، كلية التكنولوجيا، جامعة عمار الثليجي، الجزائر.

معمل هندسة الطرائق، كلية التكنولوجيا، جامعة عمار الثليجي، الجزائر.

Mohamed El-Sayed Abdel-Aziz، قسم كيمياء الكائنات الدقيقة، المركز القومي للبحوث، مصر.

قسم كيمياء الكائنات الدقيقة، المركز القومي للبحوث، مصر.

Sanaa Khaled Bardaweel، قسم العلوم الصيدلانية، كلية الصيدلة، الجامعة الأردنية، الأردن.

قسم العلوم الصيدلانية، كلية الصيدلة، الجامعة الأردنية، الأردن.

Mosad Ahmed Ghareeb، قسم الكيمياء العلاجية، معهد تيودور بلهارس للأبحاث، مصر.

قسم الكيمياء العلاجية، معهد تيودور بلهارس للأبحاث، مصر.

المراجع

Bogdanov S. and Bankova V. Propolis: Origine, Production, Composition. Prop Book, Chapter. 2016;1:1-20.

Crane E. No Title. In: The Past and Present Importance of Bee Products to Man Bee Products. 1997:1-13.

Przybyłek I. and Karpiński T.M. Antibacterial properties of propolis. Molecules. 2019; 24:2047.

Anjum S.I., Ullah A., Khan K.A., Attaullah M. , Khan H. , Ali H. , Bashir M.A. , Tahir M., Ansari M.J., Ghramh H.A., Adgaba, N. and Dash C.K. Composition and functional properties of propolis (bee glue): A review. Saudi J. Biol. Sci. 2019; 26:1695-1703.

Kuropatnicki A.K., Szliszka E. and Krol W. Historical aspects of propolis research in modern times. Evidence-Based Complement. Altern. 2013; 2013(96414):9.

Taleb E.A., Djebli N., Chenini H., Sahin H. and Kolayli S. In vivo and in vitro anti-iabetic activity of ethanolic propolis extract. J. Food Biochem.2020; 44:e13267.

Sforcin J.M. Biological properties and therapeutic applications of propolis. Phyther. Res. 2016; 30:894-905.

Wagh V.D. Propolis: a wonder bees product and its pharmacological potentials. Adv. Pharmacol. Sci. 2013; 2013:1-11.

Zabaiou N., Fouache A., Trousson A., Baron S., Zellagui A., Lahouel M. and Lobaccaro J.A. Biological properties of propolis extracts: Something new from an ancient product. Chem. Phys. Lipids. 2017; 207:214-222.

Pereira D.M., Valentäo P., Pereira J.A. and Andrade P.B. Phenolics: From chemistry to biology. Molecules,. 2009;14:2202-2211.

Suriyatem R., Auras R.A., Intipunya P. and Rachtanapun P. Predictive mathematical modeling for EC50 calculation of antioxidant activity and antibacterial ability of Thai bee products. J. Appl. Pharm. Sci. 2017; 7:122-133.

El‐Guendouz S., Lyoussi B. and Miguel M.G. Insight on propolis from mediterranean countries: chemical composition, biological activities and application fields. Chem. Biodivers. 2019; 16: e19000.

Trusheva B., Trunkova D. and Bankova V. Different extraction methods of biologically active components from propolis: a preliminary study. Chem. Cent. J. 2007; 1:1-4.

Ghareeb M.A., Sobeh M., Rezq S., El-Shazly M.A., Mahmoud F.M. and Wink M. HPLC-ESI-MS/MS profiling of polyphenolics of a leaf extract from Alpinia zerumbet (Zingiberaceae) and its anti-Inflammatory, anti-nociceptive, and antipyretic activities in vivo. Molecules. 2018; 23:3238.

Ghareeb M.A., Mohamed T., Saad A.M., Refahy L.A., Sobeh M. and Wink M. HPLC-DAD-ESI-MS/MS analysis of fruits from Firmiana simplex (L.) and evaluation of their antioxidant and antigenotoxic properties. J. Pharm. Pharmacol. 2018; 70:133-142.

Ghareeb M., Saad A., Ahmed W., Refahy L. and Nasr S. HPLC-DAD-ESI-MS/MS characterization of bioactive secondary metabolites from Strelitzia nicolai leaf extracts and their antioxidant and anticancer activities in vitro. Pharmacogn. Res. 2018; 10:368.

Sobeh M., Mahmoud F.M., Hasan R.A., Abdelfattah M.A.O., Sabry O.M., Ghareeb M.A., El-Shazly A.M. and Wink M. Tannin-rich extracts from Lannea stuhlmannii and Lannea humilis (Anacardiaceae) exhibit hepatoprotective activities in vivo via enhancement of the anti-apoptotic protein Bcl-2. Sci. Rep. 2018; 8:9343.

Ghareeb M.A., Refahy L.A., Saad A.M., Osman N.S., Abdel-Aziz M.S., El-Shazly M.A., Mohamed A.S. In vitro antimicrobial activity of five Egyptian plant species. J. Appl. Pharm. 2015; 5:45-49.

Hathout A.S., EL-Neekety A., Hamed A., Sabry B., Abdel-Aziz M., Ghareeb M.and Aly S. Novel Egyptian bacterial strains exhibiting antimicrobial and antiaflatoxigenic activity. J. Appl. Pharm. 2016; 6:001-010.

Hamed A.A., Soldatou S., Qader M.M., Arjunan S., Miranda K.J., Casolari F., Pavesi C., Diyaolu O.A., Thissera B., Eshelli M., Belbahri L., Luptakova L., Ibrahim N.A., Abdel-Aziz M.S., Eid B.M., Ghareeb M.A., Rateb M.E. and Ebel R. Screening fungal endophytes derived from under-explored Egyptian marine habitats for antimicrobial and antioxidant properties in factionalised textiles. Microorganisms. 2020; 8:1617.

Mohammed H.S., Abdel-Aziz M.M., Abu-baker M.S., Saad A.M., Mohamed M.A. and Ghareeb M.A. Antibacterial and potential antidiabetic activities of flavone C-glycosides isolated from Beta vulgaris subspecies cicla L. var. flavescens (Amaranthaceae) cultivated in Egypt. Curr. Pharm. Biotechnol. 2019; 20:595-604.

Miguel M.G., Nunes S., Dandlen S.A., Cavaco A.M. and Antunes M.D. Phenols and antioxidant activity of hydro-alcoholic extracts of propolis from Algarve, South of Portugal. Food Chem Toxicol. 2010; 48:3418-3423.

Singleton V.L. and Rossi J.A. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am. J. Enol. Vitic. 1965; 16:144-158.

Ahn M.R., Kumazawa S., Usui Y., Nakamura J., Matsuka M., Zhu F. and Nakayama T. Antioxidant activity and constituents of propolis collected in various areas of China. Food Chem. 2007; 101:1383-1392.

Debab M., Toumi-Benali F. and Dif M.M. Antioxidant activity of propolis of West Algeria. Phytothérapie. 2017; 15:230-234.

Brand-Williams W., Cuvelier M.E. and Berset C. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food Sci. Technol. 1995; 28:25-30.

Re R., Pellegrini N., Proteggente A., Pannala A., Yang M. and Rice-Evans C. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radic. Biol. Med. 1999; 26:1231-1237.

Güder A., Korkmaz H., G"okce H., Alpaslan Y.B. and Alpaslan G. Isolation, characterization, spectroscopic properties and quantum chemical computations of an important phytoalexin resveratrol as antioxidant component from Vitis labrusca L. and their chemical compositions. Spectrochim. Acta, Part A Mol. Biomol. Spectrosc. 2014; 133:378-395.

Prieto P., Pineda M. and Aguilar M. Spectrophotometric quantitation of antioxidant capacity through the formation of a phosphomolybdenum complex: specific application to the determination of vitamin E1. Anal. Biochem. 1999; 269:337-341.

Sarker S.D., Nahar L. and Kumarasamy Y. Microtitre plate-based antibacterial assay incorporating Resazurin as an indicator of cell growth, and its application in the in vitro antibacterial screening of phytochemicals. Methods. 2007; 42:321-324.

Abdel-Wareth M.T.A. and Ghareeb M.A. Bioprospecting certain freshwater-derived fungi for phenolic compounds with special emphasis on antimicrobial and larvicidal activity of methyl gallate and p-coumaric acid. Egypt. J. Chem. 2018; 61(5):773-784.

Nasr S.M., Ghareeb M.A., Mohamed M.A., Elwan N.M., Abdel-Aziz W.A. and Abdel-Aziz M.S. High-performance liquid chromatography fingerprint analyses, in vitro cytotoxicity, antimicrobial and antioxidant activities of the extracts of two Cestrum species growing in Egypt. Pharmacogn. Res. 2018; 10:173-180.

Gómez-Caravaca A., Gómez-Romero M., Arráez-Román D., Segura-Carretero A. and Fernández-Gutiérrez A. Advances in the analysis of phenolic compounds in products derived from bees. J. Pharm. Biomed. Anal. 2006; 41:1220-1234.

Ouamani A., Bencharki B., Nacera D. and Hilali L. Antioxidant activities of propolis collected from different regions of Morocco. Int. J. Sci. Eng. Res. 2017; 8(11):2229-5518.

Wali A.F., Mushtaq A., Rehman M.U., Akbar S. and Masoodi M.H. In vitro antioxidant and antimicrobial activities of propolis from Kashmir Himalaya region. Free Radic. Antioxidants. 2016; 6:51-57.

Socha R., Gałkowska D., Bugaj M. and Juszczak L. Phenolic composition and antioxidant activity of propolis from various regions of Poland. Nat. Prod. Res. 2015; 29:416-422.

Laskar R.A., Sk I., Roy N. and Begum N.A. Antioxidant activity of Indian propolis and its chemical constituents. Food Chem. 2010; 122:233-237.

Jobir M.D. and Belay A. Comparative study of different Ethiopian propolis: In vivo wound healing, antioxidant, antibacterial, physicochemical properties and mineral profiles. J. Apitherapy. 2020; 7:31-48.

Wali A.F., Avula B., Ali Z., Khan I.A., Mushtaq A., Rehman M.U., Akbar S. and Masood M.H. Antioxidant, hepatoprotective potential and chemical profiling of propolis ethanolic extract from Kashmir Himalaya region using UHPLC-DAD-QTOF-MS. Biomed. Res. Int. 2015; 2015:1-10.

Sadeer N.B., Montesano D., Albrizio S., Zengin G. and Mahomoodally M.F. The versatility of antioxidant assays in food science and safety-Chemistry, applications, strengths, and limitations. Antioxidants. 2020; 9:709.

(41) Mercan N., Kivrak I., Duru M.E., Katircioglu H., Gulcan S., Malci S., Acar G., Salih B. Chemical composition effects onto antimicrobial and antioxidant activities of propolis collected from different regions of Turkey. Ann. Microbiol. 2006; 56:373-378.

Boutabet K., Kebsa W., Alyane M. and Lahouel M. Polyphenolic fraction of Algerian propolis protects rat kidney against acute oxidative stress induced by doxorubicin. Indian J. Nephrol. 2011; 21:101-106.

Zunini M.P., Rojas C., De Paula S., Elingold I., Migliaro E.A., Casanova M.B., Restuccia F.I., Morales S.A. and Dubin M. Phenolic contents and antioxidant activity in Central-Southern Uruguayan propolis extracts. J. Chil. Chem. Soc. 2010; 55(1):141-146.

Rocha B.A., Bueno P.C.P., Vaz MMOLL, et al. Evaluation of a propolis water extract using a reliable RP-HPLC methodology and in vitro and in vivo efficacy and safety characterisation. Evidence-Based Complement. Altern. Med. 2013; 670451:1-11.

Sha N., Huang H., Zhang J., Chen G., Tao S., Yang M., Li X., Li P. and Guo D. Simultaneous quantification of eight major bioactive phenolic compounds in Chinese propolis by high-performance liquid chromatography. Nat. Prod. Commun.. 2009; 4(6):813-818.

Coneac G., Gafiţanu E., Hădărugă D.I., Hădărugă N.G., Pînzaru I.A., Bandur G., Urşica L., Păunescu V. and Gruia A. Flavonoid contents of propolis from the west side of Romania and correlation with the antioxidant activity. Chem. Bull. Politeh. Univ. Timisoara. 2008; 53(67):56-60.

Abd El-Hady F.K., Souleman A.M.A., El Hawary S., Salah N.M. and El-Shahid Z.A. Egyptian propolis bioassay guided fractionation and GC/MS, HPLC analysis of highly anti-acetylcholinesterase sub-fractions. Int. J. Pharm. Sci. Rev. Res. 2015; 35(1):53-62.

Shashikala A., Harini B.P. and Reddy M.S. HPLC analysis of flavonoids from propolis of different honeybee species in selected locations of Bangalore. Int. J. Pharm. Sci. 2019; 10(12):5423-5429.

Pellati F., Orlandini G., Pinetti D. and Benvenuti S. HPLC-DAD and HPLC-ESI-MS/MS methods for metabolite profiling of propolis extracts. J. Pharm. Biomed. Anal. 2011; 55:934-948.

Kosalec I., Bakmaz M. and Pepeljnjak S. Analysis of propolis from the continental and Adriatic regions of Croatia. Acta Pharm. 2003; 53:275-285.

Yang L., Yan Q., Ma J., Wang Q., Zhang J. and Xi G. High performance liquid chromatographic determination of phenolic compounds in Propolis. Trop. J. Pharm. Res. 2013; 12(5):771-776.

Avula B., Sagi S., Masoodi M.H., Bae J., Wali A.F. and Khan I.A. Quantification and characterization of phenolic compounds from northern Indian propolis extracts and dietary supplements. J AOAC Int. 2020; 103(5):1378-1393.

Bardaweel S., Darwish R., Alzweiri M., Al-Hiari Y. Synergism and Efficacy of Some Naturally Occurring D-amino Acids Against Clinically Relevant Bacterial and Fungal Species. Jordan J. Pharm. Sci. 2014; 7:199-21

Bardaweel S., Mahdjoubi H., Bakchiche B., Gherib A., Boudjelal F. Essential Oil of Salvia officinalis L. from the Algerian Saharan Atlas: Chemical composition and Biological evaluation. Jordan J. Pharm. Sci. 2020;13:415-22.

التنزيلات

منشور

2023-06-25

كيفية الاقتباس

Teggar, N., Bakchiche, B., Abdel-Aziz, M. E.-S., Bardaweel, S. K., & Ghareeb, M. A. (2023). التركيب الكيميائي والتقييم البيولوجي للبروبوليس الجزائري من ست مناطق مختلفة. Jordan Journal of Pharmaceutical Sciences, 16(2), 184–197. https://doi.org/10.35516/jjps.v16i2.1319

إصدار

القسم

Articles